19 oktober 2018
19:30

Referat: Sandbäckshults IBK - Gantesbo IBK

Ny säsong, nya möjligheter. Försäsongen har passerat och det var dags för seriespel igen. Försäsongen har sett allt annat än lovande ut och det är utan konkurrens den svagaste försäsongen under mina 20 år som aktiv i laget. Då många valt att lämna av olika anledningar är antalet tillgängliga spelare begränsat men det ger också en möjlighet till juniorer att pröva på i A-laget. Det är vår framtid så det är bra att de kommer in i seniorspelet i den mån som fungerar för varje enskild individ. I dagens match mot Sandbäckshult borta åkte vi med 8 utespelare varav 2 av dessa gjorde sin första match för Gantesbos A-lag; Oliver Eriksson och Joakim Jansson. Dessutom spelade Flå sin första match på flera år.

Med dessa förutsättningar var naturligtvis uppgiften svår att möta Sandbäckshult på deras hemmaplan. Ett Sandbäckshult som spelade 1-1 förra helgen efter 2 mål de sista 20 sekunderna i den matchen. En målsnål match var att vänta...eller?
Första perioden startade i ett högt tempo och domaren tyckte sig hitta en utvisning på Jon av alla personer redan efter 2,5 minut. Sandbäckshult behövde strax över en minut på sig innan de kunde ta ledningen i matchen efter att ett skott touchat en spelare på vägen fram och tagit en retfull båge över Boman i kassen. Jon fick lov att beträda planen igen och där stannade han resten av matchen. I och med det tunna antalet spelare fick Jon axla ansvaret att spela hela matchen utan byte, och på vilket sätt han förvaltade det. För exakt en minut senare var det Jon som stötte in bollen till 1-1 från slottet. Därefter var det stiltje i nästa 9 minuter innan en snabb petning på ett frislag av Hult gjorde att Jon kunde krossa över bollen till Isak som klippte till direkt och Gantesbo var i ledning. Minuten senare drabbades Sandbäckshult av utvisning och Gantesbo fick chansen att revanschera sig efter det insläppta BP målet tidigare. Sagt som gjort så spelade Jon fram Wolf som skottade direkt och ställningen var ledning 3-1 Gantesbo. En tillsynes trygg ledning men bara minuten senare, inom loppet av 19 sekunder, hann Sandbäckshult både reducera och kvittera till 3-3. Innan pausvila gjorde Jon 4-3 och ställningen var återställd.

Inga drastiska förändringar i paus och Gantesbo återtågade till planen för vad som troddes skulle bli en kraftig forcering av Sandbäckshult. I stället blev det tvärtom. Gantesbo gick in och dominerade inledningen av perioden och hade gjort hela 3 mål när periodklockan stod på 1,08. Först, efter 24 sek, frispelade Jon Oliver som från nära håll kunde göra sitt första A-lagsmål. 19 sekunder senare spelade Jon fram Flå till 6-3. Sedan, 25 sekunder senare, spelade Hult fram Oliver i slottet som kunde stänka in 7-3 och Gantesbo hade fått en kalasstart på perioden. Mycket mer hände inte i perioden och Sandbäckshult reducerade med 3 minuter kvar av perioden.

En lugn periodpaus även inför 3e perioden och spelet, samt resultatet, var relativt stabilt. Lednignen utökades i periodens 3e minut då Jon, återigen, spelade fram Oliver som kunde, lätt turligt via stolpen, göra hattrick i sin första A-lags match! Grattis! 8-4 på tavlan och Sandbäckshult skapade inget för att väcka liv i matchen trots dubbelt så många spelare i laget. I 12e minuten kom dock en reducering men Gantesbo svarade bara 40 sekunder senare då Hult bröt bollen på halva planen i uppställt försvarsspel och kom fri med målvakten. En enhandsvolley resulterade i matchens sista mål till 9-5 och seger i första seriematchen var ett faktum.

Fantastiskt att med en så liten trupp som 8 utespelare kunna vinna och faktiskt äga spelet genom en hela match. Mycket roligt att även se Oliver ta för sig och Jansson att göra en solid insats som back. Ser lovande ut för framtiden. Jons statistik bör inte gå någon förbi heller, även om man med 58,5 minuters speltid bör förvänta sig detta...eller nja.
Nu njuter vi av detta ett par dagar innan vi nästa fredag gästas av nykomlingarna Sillhövda.

Sandbäckshult - Gantesbo 5 - 9 (3-4, 1-3, 1-2)
Mål: Oliver 3, Jon 2, Isak, Wolf, Flå, Hult
Assister: Jon 5, Måns, Oliver, Hult